Parchet pentru incalzire in pardoseala

Parchet special pentru incalzire in pardoseala

Trendurile de actulitate in designul interior mizeaza pe minimalism, iar specialistii cu un puternic simt estetic aleg pardoselile din lemn ca element statement al atractiei. Dincolo de faptul ca se constituie ca elemente centrale care atrag privirile in orice tip de amplasament, pardoselile din lemn reprezinta si o valenta a stilului. Acestea subliniaza rafinamentul celor care locuiesc in acea casa, intrucat denota o atitudine axata pe calitatea si estetica materialului din pardoseala.

La momentul actual se poate vorbi despre o gama variata de tipuri de parchet, in sensul in care piata de profil din Romania a contribuit la expansiunea segmentului, dezvoltand parteneriate cu producatori locali, nationali si chiar international. Totusi, parchetul dublustratificat pare sa se afle in topul preferintelor atunci cand vine vorba de incalzirea in pardoseala, fiind recomandat de numeroasele caracteristici ce il prezinta ca un excelent conductor de caldura.

Dintre toate tipurile de parchet, cel dublustratificat este cel mai potrivit pentru instalarea peste sistemele de incalzire in pardoseala.

Acest tip de parchet constituie o varianta excelenta de lemn ce poate contribui la confortul intregii locuinte. Explicatia rezida din stabilitatea sa dimensionala, aceasta fiind obtinuta printr-un proces de lipire incrucisata a straturilor de lemn si a transferului termic potentat. De fapt, insasi grosimea redusa a acestuia il recomanda ca varianta ideala pentru incalzirea in pardoseala, in sensul in care rezistenta termica a parchetului dublustratificat lipit pe sapa poate ajunge la R =0, 15-0, 18 mp K/W, ceea ce inseamna, mai concis, ca parchetul dublustratificat montat pe sapa constituie o solutie rentabila ce conduce la un consum minim de energie.

In raport cu alte tipuri de parchet, parchetul dublustratificat nu impune limitari atunci cand vine vorba despre soiul lemnului din care este compus. Aveti la dispozitie o gama extinsa de soiuri compatibile cu incalzirea in pardoseala si, pe langa aceasta, parchetul dublustratificat este si foarte usor de montat. Aveti nevoie doar de o sapa plana si adeziv special, iar in conditiile optime pentru montaj veti obtine cele mai bune rezultate.

Este extrem de important ca sapele sa fie uscate, iar efectul se obine prin pornirea instalatiei de incalzire. De altfel, este la fel de important ca suprafetele sa fie totalmente plane, iar efectul este produs prin turnarea adecvata a sapei grosiere elicopterizata. Ulterior, tot ce mai trebuie sa faceti este sa aplicati adezivul silanic pentru lipirea parchetului dublustratificat, acesta dovedind o elasticitate superioara celorlalte tipuri de adezivi.

Intretinerea parchetului pentru incalzire in pardoseala

Parchetul este cunoscut drept o suprafata pretentioasa, in timp ce intretinerea sa trebuie efectuata cu grija si atentie. Din cauza faptului ca interactioneaza cu diferente de temperatura si umiditate (uneori excesiva), parchetul din lemn trebuie sa se bucure de un climat adecvat, pe cat posibil. Responsabila pentru majoritatea problemelor ce se pot ivi pe plan estetic pare sa fie umiditatea. Totusi, vorbind despre umiditatea relativa a aerului, in general cuprinsa intre 40-60% si obtinuta in perioada calda prin aerisirea camerelor, iar in perioadele reci prin umidificatoare, se pare ca aceasta face nota discordanta in raport cu temperatura ambientala, prezenta in intervalul 18-23 de grade Celsius.

In cazul in care temperatura ambientala depaseste procentul de 28%, parchetul dublustratificat risca sa se deformeze, motiv pentru care trebuie sa tineti cont de acest prag maxim. Parchetul dublustratificat este usor de intretinut, in ciuda aparentei pretiozitati. Lemnul in sine este pretios prin natura sa, independent de soi, insa orice tip de lemn alegeti pentru parchet, trebuie sa acordati atentie ingrijirii acestuia.

Calea cea mai simpla prin care puteti asigura ingrijirea parchetului dublustratificat este prin aplicarea unui spray special pe care il indepartati ulterior cu o laveta special conceputa pentru suprafete din lemn. Curatati suprafata din lemn ori de cate ori sesizati praf si lichide pe parchet, intrucat acestea pot afecta, in timp, aspectul parchetului dublustratificat, afectandu-i, chiar rezistenta. Daca timpul va permite, curatati parchetul zilnic, sau de cateva ori in decursul unei saptamani, indeosebi atunci cand in locuinta exista si copii, al caror comportament curios ii poate indemna sa se joace direct pe parchet.

Atunci cand curatati parchetul dublustratificat, este recomandat sa utilizati cu moderatie apa, intrucat aceasta nu este benefica suprafetelor din lemn, provocand umflarea parchetului. Este la fel de bine sa evitati pe cat posibil utilizarea solutiilor universale de curatat, dar si a celor pe baza de ceara si a otetului brut. Daca in spatiul locativ se inregistreaza un trafic intens, atunci asigurati-va ca in zonele de interes sa amplasati covorase care sa retina pietrisul si nisipul care se pot afla pe incaltamintea celor pe care ii poftiti. Nu in ultimul rand, daca aveti animale de companie, asigurati-va ca ghearele acestora sa fie cat mai scurte, pentru a nu zgaria si afecta structura parchetului.

 

Ingrijirea parchetului lacuit

Atunci cand vorbim despre parchet lacuit, vorbim despre o suprafata cu adevarat pretioasa si pretentioasa. In cazul in care ati optat pentru incalzire in pardosela si ati ales un parchet lacuit, trebuie sa ii oferiti suprafetei o ingrijire atenta, urmand urmatoarele sfaturi:

1. Procedati la aspirarea cu atentie a parchetului lacuit si faceti uz de periile pentru suprafete sensibile. Ulterior, aplicati un spray eficient de dizolvare a murdariei, pentru a nu forta suprafata prin actiuni mecanice;

2. Inlaturati praful acumulat in colturile greu accesibile si de pe suprafata plana cu o laveta delicata;

3. De fiecare data cand laveta se murdareste in urma curatarii parchetului, clatiti-o cu grija pentru a nu risca sa curatati cu o laveta murdara.

De altfel, daca laveta se murdareste foarte tare, o puteti curata la masina de spalat, pentru ca la urmatoarea ocazie sa fie lipsita de bacterii si germeni.

Ingrijirea parchetului uleiat

Nu mai surprinde pe nimeni faptul ca parchetul uleiat chiar este un statement al elegantei atunci cand vine vorba despre designul interior. Totusi, aceasta pretiozitate are si un pret: atentia acordata ingrijirii parchetului. Astfel, parchetul dublustratificat uleiat trebuie ingrijit cu atentie. Pentru a simplifica procesul, puteti urma aceste etape:

1. Procedati la curatarea cu atentie a parchetului utilizand un spray de curatare si o laveta delicata;

2. Utilizati un spray de protectie si redare a straluciri parchetului uleiat;

3. Lasati produsul sa se usuce cel putin doua ore inainte sa calcati din nou pe parchet.

SOLICITA OFERTA